Nu börjar berg och dal banan!

Plötsligt i går efter att ha kollat igenom lite bilder som är tagna under detta år börjar jag bli orolig.
Och idag har bara känslan förstärkts. i Går hade jag svårt att somna och jag sov dåligt hela natten, det är så mycket tankar somfar runt i huvudet. Jag har nu 6 veckor kvar av jobb och 8 veckor kvar i USA.
Att åka hem till sverige har jag längtat till mer eller mindre sen jag nådde halvtid i USA och de senaste veckorna har jag bara kännt "åh vad underbart det ska blir att komma hem, jag saknar Sverige, min familj och mina vänner. Allt som är vanligt i mitt liv och inte tala om julafton som jag inte firat på 2 år" (bor hos judisk familj i usa)

Men nu inser jag att det bästa året i mitt liv rinner iväg så fort så jag är stressad att jag inte riktigt hinner med mina känslor, acceptansen till att det är slut och att säga hejdå och gå vidare.
De två första veckorna hemma kommer vara underbara, men sen vet jag att jag kommer bli så fruktansvärt uttråkad och less på kalla mörka sverige. Jag ser mig själv köra igenom snöstorm en mörk kväll och börja storlipa så fort jag hör "Good Life" spelas på radion och få så starka underbara minnen tillbaka från roadtrips i Hawaii, roadtrips till Target i grannstaden eller roadtrips påväg till Starbucks innan vi hämtar upp alla som ska med på en kaffe och sitta och prata i timmar. Jag kommer komma ihåg alla skratt, alla galna historier, alla underbara bästa vänner och så mycket mycket kärlek.

Därför blir jag så stressad och orolig. jag vill vill inte att det ska ta slut. adrig. men sakta rinner det ut och ens bästa vänner åker hem till deras länder och snart är mitt underbara år slut och alla människor jag mött är så långt borta med liv som inte alls blir gemensamt längre.

samtidigt som idag när jag hannah och julia tar denna lilla roadtrip till target och lyssnar på en annan i framtiden gråtar låt Adele - Someone like you och vi börjar prata om våra familjer som jag plötsligt längtar hem så mycket igen. För jag vill ju ändå inte stanna i usa och jobba vidare,. och alla mina underbara vänner kommer ändå vara borta.

nä, det är bara att acceptera och inse hur lyckligt lottad man har varit som har kunnat ta en paus för ett år och leva i en dröm. Ett år som utan tvekan kommer vara de bästa i mitt liv. Ett liv som aldrig kommer komma tillbaka, för människorna jag mött här kommer bara ha varit här samtidigt detta år och det kommer aldrig bli det samma igen. Men jag vill inte heller sitta och sakna och längta tillbaka för mycket när jag sitter i sverige. För det är ju ingen ide, att sitta och tänka på ett år som aldrig kommer igen.
Men jag är inte heller bara så sorgen som jag låter. Utan jag är lyckligt sorgsen och försöker spara alla minnen i små söta syltburkar med forslutningsbara lock. specielt detta år har jag fightats med tanken på det omöjliga att återuppleva minnen. För om 10 år, hur mycket kommer jag i håg då? Ungefär de jag knäppte kort på i den millisekund det hände och förhopnningsvis fler sekunder runt det tagna fotot som mitt minnes centra kan bidra med.

"Hopelessly, I feel like there might be something that I'll miss 
Hopelessly, I feel like the window closes oh so quick
Hopelessly, I'm taking a mental picture of you now
'Cause hopelessly, The hope is we have so much to feel good about"


Niagara Falls

Niagara Falls är något  jag hört om ändå sedan jag kom och även något som jag jättegärna velat besöka. Det ligger vis gränsen till Canada i NY state. Altså ganska högt upp i landet och från NJ tar det minst 5 timmar att köra. Så denna helgen passade jag och tjejerna på att ta en två dagars resa med Tours4Fun. kostade oss bara 70 dollar med buss och hotell vilket var ett riktigt bra pris. (under 500 lappen)

vi beger oss iväg med julias supersnälla värdmamma som hämtar upp oss i den största bilen (Chevrolet) jag någonsin sett, som hon dessutom mestadels kör alldeles själv (amerika i ett nötskal)
Hon betalar tillochmed frukost i form av en kaffe och muffin till oss på Donkin Dounuts innan vi sätter oss på bussen.

Julia äter sin första munk i USA!


Och jag faktiskt min första muffin. Detta en pumpkin muffin. mums!


Hannah är som vanligt med en blueberry muffin,.


Och janette har haft ett ovanligt sött face hela helgen! :)


Jag vet inte om det är för priset eller något annat men pågrund av någon anledning är det mestadels kineser som åker med dessa bussturer. Det har mig aboslut ingenting emot, utan det var ibland bara lite fnitterframkallande när vi var övertrötta  och guiden växlade mellan engelska och kinesiska :) Hade även min favorit film Fast five med kinesiskt subtitles och vi fick välja på kinesisk buffe båda dagarna. men eftersomd den första buffen inte var så himla bra och vi var ganska less på kinamat blev smarrig pizza andra dagen.

Den 7 timmar långa fäden det tog dit fördökte vi alla sova, vilket gick ganska bra. Läsa bok, se på film med kina tecken, lyssna på musik och sova var det vi kunde sysselsätta oss med.

Vi var framme på eftermiddagen och fick springa till båten Maid Of The Mist som är den populäraste aktiviteten vid Niagara Fallen. Båten tog oss in till halvcirkel fallet och vi resulterade i att vara blöta. Vi hade varit igenom blöta om det inte vore för de regnponchos vi hade över oss. Denna båttur var riktigt häftig, blöt och blåsigt och jag rekomenderar att göra den om ni är i trakterna!






Har inte så många bilder från själva båtturen eftersom min vattentäta kamera hade av något anledning gått ur på batteri och ni ser att det är en vattendimma som väntar oss, vilket det var svårt med bara ögonen att titta sig igenom med alla vattendroppar som kommer emot dig i en blåst.

Men så här kan det se ut en vacker dag:





Dock fick vi gå omrking i 4 timmar i samma kläder som vi steg på båten med eftersom vi var med denna busstour och inte hade ett hotell att byta kläder på. Vi fick 2 timmar på oss att utforska vattenfallet men det var tyvärr inte nog med tid att gå över till Kanadas gräns. Men vi kände ju ändå att vi varit i kanada eftersom båten gått på deras vatten. Hela Niagara Fallen var magnifikt bland höstlöven och när vi var på väg hem öppnade sig himmelen och släppte igenom solnedgången vilket skapade ett mycket vackert landskap.










Ett fall i amerika och utsikt över Kanada.

Här kommer mina favorit bilder och det säger också om hur grymt bra Canon Poweshot s95 är!






När vi kom till hotellet var det dags att börja torka de kläder och skor vi hade på oss och vi stod i några minuter var med hårtorken och blåste in i de enda skor vi hade med oss. Hotellet vi bodde på var bättre än förväntan och vi fick stiga upp 5.30 nästa morgon för att ta en 3 timmars bussresa till The Thousand Islands. Vilket är en bukt med massor av små söta öar på med vackra hus och ett dyrt slott som såldes till U.S government för 1 dollar.
Det var en fattig man på slutet av 1800 talet som blev förälskad i en kvinna med rikare bakgrund. De älskade varandra och han lovade denna kvinna att bygga henne ett vackert hus när han blivit rik för att bevisa sin kärlek och kvinnans släkt. Han köppte en ö i denna bukt för 25 miljoner dollar och byggde sedan ett slott for 11 miljoner dollar. Tre år inann slottet var färdigställt dog hans älskade i en sjukdom och han blev bestört och gav sig av ön för att aldrig återvända. Han lät dock bygget fortsätta och sålde ön och slottet sedan till amerikanska staten för 1 dollar. kontraktet lyder dock att ingen får bosätta sig där utan att det bara ska visas för turist syfte.



Även denna båttur fick vi åka 10 min över Kanadensiskt vatten och ja, jag har ju fysiskt sett varit i kanada! haha :)

Grymt bra helg. Så skönt att åka iväg från det vanliga och spendera äventyr med himla fina vänner.
Jag inser också att dett år i mitt liv där jag har chansen att resa så mycket med mina vänner. Kommer sakna det oerhört.

6 veckors jobb kvarstår och nu inser man att slutet är nära. Ser väldigt mycket fram emot jul i sverige. glögg, lussebullar, svensk julmusik, lukten av granved i spisen och snö på marken. Underbara Kalla mörka sverige som jag kommer bli så trött på efter några veckor :)


Tillägnat mina okända läsare

Innan jag startade min blogg var jag väkdigt blogganti och tyckte att det var ganska fjantigt (förlåt :) )
Men jag insåg att jag inte skulle ha tid att sitta i telefon eller på skype och berätta samma historier om och om igen, och inte tala om alla mejl man skulle skriva,..
Nej, så jag ville ha ngt som mina vänner och familj kunde komma åt i ett klick och se vad jag hat haft för mig och hur jag mår. Eller alla andra au pairer som är oroliga inför deras resa.
Samt att jag nu i efterhand kan gå tillbaka och se alla foton och alla känsor jag hade för ett år sen då jag startade. Och eftersom jag inte har skrivit någon dagbok frekvent under det här året är jag riktigt glad att jag tog mig tid till bloggen och skrev om allt från resor till (dagens lille ämne) frysmats frukost.
När jag är klar med mitt år och mitt skrivande i bloggen ska jag skriva ut alltihopa eller designa in det i en snygg bok på internet. Man vet ju inte vad som händer med internet om 20 år.
Så jag måste altså säga att jag blir så glad när jag hör att någon jag inte alls förväntade mig, eller inte har haft så mycket kontakt med eller inte ens sett på flera år läser min blogg med nöje.

Mat i nord america,.
Peanut butter and jelly sandwiches,.(faktiskt bara smakat en gång och tyckte inte om det)
Jelly beans med "butter popcorn" smak,.(fantastiskt hur dem faktiskt kan smaka exakt som smör popcorn, men fy tusan vad äckligt att tugga på en godis med den smaken,. uh!)
Pumkin Pie (riktigt gott och smakar lite som mjuk pepparkaka)
Bagels, donuts, pizza, pasta, pizza, pasta, burgare, mac and cheese (makaroner och smält ost)
Dom lägger in konstiga smaker och socker i alla möjliga produkter. Ekologiska produkter här är nog lite som vanliga produkter i Sverige.
Det som nog chockade mig mest hände för en vecka sedan.
Jag har aldrig under ett år sett min värdmamma äta frukost, men nu har hon inlett en nyttigare livsstil så en morgon hörde jag henne lägga in ngt i mikron för att äta så jag frågade om det var havregryns gröt hon gjorde.
Nej sa hon. Det var en jättegod scramble eggs with potatoes and ham. Lät ju toppen tänkte jag tills hon visade mig paketet,.
Vilket var ett vanligt frysmats paket (vilket vi alla ätit någon gång eller oftare till lunch, altså helt ok)
Men detta var ett frukost frystmats paket! Egentligen är det ju logiskt att man kan äta frysmat till frukost om man gör det till lunch,. men på något sätt kändes det som att den normala "mat-vettigheten" gått lite för långt,.
Visst, jag tror säkert att den är supergod och bara tar 2 min i micron. Men tanken på att det tar 4 min på spisen att göra det från scratch och innehållet då blir -75 olika ingridienser, känndes som att relationen till mat i dag i amerika gått några steg tillbaka.

Nej förlåt, det där var min näst chockearande historia.
nu till min lilla "immortal toast" historia.
när jag kom, vilket var i December berättade jag för min frågande värdmamma vad jag gillar.
Toast skulle jag vilja ha, för det känns ju som något man äter i sverige också.
Jag fick mig ett mörkt nyttgare toastpaketet men eftersom jag inte superälskar toast blev det bara så att jag åt halva paketet. En månad efter inköpet hittar jag detta toastpaket i hyllan och tänker att det nog är dags att slänga den. Men jag tar ett stadigt grepp om brödet och blir förvånad när jag känner att den är lika mjuk och ser lika god ut som dagen den köpptes. Bröden här är dessutom mjukare än sveriges naturliga dagsfärska bröd. Denna toast känndes altså som att ta på bomull. Detta som jag nu ska berätta är det bara jag som vet, så kvittra inte i min värdfamiljs öra. haha :)
Jag lägger tillbaka brödet och tar en titt och klämmer på det då och då.
Ugångsdatumet på detta brödpaket var januari 2011 så jag förväntade mig att snart se en möglingsprocess sätta igång.
Men efter varge titt och kläm var jag lika förvånad och äcklad av vad jag upptäckte.
Maj 2011
Jag ser att något faktiskt ätit av brödet
Juli 2011
Sista gången jag ser toasten. när jag klämmer på den har den en mjukhet som ett svenskt toastbröd har dagen för försäljning men inga mögelprickar i syns.
Den 8 månader odödliga toasten har tillslut blivit slängd vid en utrensning.
oh lord.


Så nu sitter jag och funderar på vad jag ska göra mig själv till lunch.
Blir det Frysmat, nudlar, pasta och köttbullar eller en smaklig sallad som jag redan har ätit massor av i helgen?
Föressten, kan faktiskt göra mig en god tortilla med chicken och cheese, lägga till sour cream, salsa och avocado.

Vi ses snart Falukorv, bregott, hushållsost, riktigt yogurt och äpplen som faktiskt får gyllenbrunt fruktkött 2 min efter att man tagit en tugga och inte ser ut som ett färskt skuret äpple efter 4 timmar. Maten är skum i detta landet. Dock tänker jag inte ta på mig spion brillorna och ta reda på vad som egentligen händer med maten i amerika, nej jag flyr landet och hittar ngt mer naturligt men inte perfekt sverige.


Hawaii - Lava and waterfall helicopter tour!

Några dagar in på våran Big Island vistelse paratde vi med ett par tjejer från nya Zeeland som gjort helicopter tur över vulkanerna och riktig rinnande lava, vilket vi också fick se bilder på. Detta var inte något vi planerat att göra eftersomd et kostar ganska mycket,. men efter vi sett bilderna tittade jag och Tanja på varandra med ett leende,. Jajjemän! Vi kör på det!
Vi hittade ett bra pris på 160 dollar och bokade in oss för en lava och vattensfalls helicopter tur innan det var dags att ta flyget hem och säga hejdå underbara Hawaii.

Varken jag eller Tanja har åkt helicopter tidigare så vi var skrattande nervösa inför det!
Vi var 6 personer och en pilot som gav oss ut på äventyr:








Detta hus överlevde det senaste lava utbrottet och används faktiskt än idag dom Bed and Breakfast. Enda vägen att komma dit är dock att hika över lavan eller ta sig dit med helicopter. Ägaren kör sin motorcykel över landkskapet.


Lavan valde sin väg över skogen och ner i havet.


Och här har vi det vi väntat på. Att se rinnande lava var riktigt overkligt på något sätt och man kunde inte sluta stirra i facination!






Och här en cool video :)


Sedan bar det av till vattenfallen:






Jag var lite mer känslig för att bli helicopter fart sjuk och trivdes inte så bra den sista halvtimmen. haha. Men Tanja hade sin livs upplevelse även om vi båda hade så mycket lock för öronen när vi landade att jag trodde jag skulle vara döv för alltid. haha.

Sedan bar det av till flygplatsen och tillbaka en snabbis till honolulu och vi hann med en sista titt ut igenom flygplansfönstret inann vi sa hejdå till underbara Hawaii. Vi kommer snart tillbaka!


Hawaii - Water falls


På morgonen sista dagen beger vi oss ut för att kika in lite vattenfall och natur vi aldrig tidigare skådat:




















Monkey buissness




Hawaii - Snorkling

Egentligen skulle jag ha snorklat i Miami, både första gången jag var där och andra gången,. Men på något vis var inte lyckan med mig och nu tusan skulle jag få det gjort i Hawaii.

Jag och Tanja steg såklart upp tidigt som vanligt en semester morgon och hade frukost på hostelet med de andra innan vi begav oss ut i våran favorit bil och fällde ner taket.
Det skulle ta två timmar att köra till snorkling stället och vi hade lite tajt om tid men bestämde oss ändå för att hinna med utsikter på vägen, vilka som faktiskt var bland de vackraste utsikter vi hittat på The Big Island:









Eftersom vi hade tajt om tid var vi ganska stressade för att komma till mötesplatsen för våran snorkligntour men kom precis i tid. puew!

Det var riktigt fantastiskt och jag är så glad att jag kunde göra det. så många färgglada fiskar i alla former och med min vattentäta kamera kunde jag göra upplevelsen lite bättre och tillgänglig:


Dagen var tyvärr molnig men det gjorde inte upplevelsen helt förkastlig. Detta är Captain Cook monumentet där vi snorklade.



Greta är redo!


Och Tanja likaså,. även om hon var lite rädd för hajar..


Och så här såg det ut under vattnet,.





Och sedan till våran stora förtjusning såg vi hawaiianska delfiner!!!Och det var helt fantastiskt att se dem i riktigt natur och när fenorna kom upp över vattenytan kunde man inte hjälpa att ge ut ett litet glädje "aaaah" och bli alldeles lycklig. haha.

När snorklingen var klar och vi satt i båten med annanas och cookies
på väg hem svängde vi förbi lava klippor och våran förare berättade och visade oss vackra och intressanta saker. Båten var föressten en liten en och vi var bara 6 snorklare vilket känndes himla bra och trevligt.


Här har ni djävulen som funnits här i ,. jag vet inte hur länge,. men länge nog för att ursprungsfolket på ön skulle tänka eldar i ögonen och skrämma bort sina motståndare. Ägonen är lava tunnslar som bildats när lava runnit och smält sig igenom. Jag hade inte velat segla i hamn för att kriga här.

när vi var färdiga på snorklingturen och get föraren extra bra med tip (eftersom han var riktigt rolig och visade oss saker som inte egentligen ingick i touren) gav vi oss in till Kona för att käka fisk burritos på ett coolt barhak:


Big Island tecken: Ta det lugn och njut!


Och på sånna här sköna orter hittar man barer omsmyckade med en dollars sedlar och en liten hälsning på.
Dessa typer av design fanns även på Key West och gör det till ett orginellt och roligt ställe.


När vi var klara fortsätte vi norrut med solnedgången i ryggen och känslan kunde inte ha varit så mycket bättre.
Jag
Tanja
Convertible
Hawaii
Solnedgång
musik






Denna vackra bild vår avsluta denna underbara dag!




Last weekend was a good weekend!

Tar ett litet break i hawaii berättelserna, men tur för er, det kommer mer om Hawaii! :)

Nu lite vardags bestyr!

Lördag jobbade jag extra hela dagen och eftersom judarna började fasta i fredags och mina värdföäldrar var utan mat och dryck till lördag kväll ville de ha sin första måltid efter fastan med familjen. Vi åkte ner till Jersey Shore, ett av mina absoluta favorit ställen i Amerika. Farmor och Farfar bor i en lägenhet precis vid stranden och jag blir alltid lika förundrad över hur stor omställning det blir av att bara gå över gränsen mellan stad och strand i ett kliv och vara på ett helt annat ställe och få en helt annan sinnesro. Jag ska en gång i livet göra ngt som min Värdmamma sade att jag borde göra  -  bo vid en strand och leva i ett strandsamhälle där allt är så chill och lugnt och om det nu skulle kännas mycket, gå bara ner tillstranden och se tre olika färger. två nyanser av blått och en strand färg.




Eftersom mina värdföräldrar skulle till temptel först fick jag och barnen vara  i en ny (för oss) stor lekpark direkt vid havet och stranden, på en av årets sista varma soliga dagar 25 grader.. Vi tog med en filt och picnic och barnen som är såpass stora nu kan springa runt för dem själva så länge Gaga har ögat på dem!



Efter att vi sprungit runt på lekparken en stund tog vi med oss spadar och hinkar och gick några steg till stranden. Det är så mycket sand! och stranden sträcker sig nog över hela östkusten av usa. LOVE IT!
Jag vet inte hur länge vi satt i sanden men vi alla var fokuserade på vårat eget lilla projekt. Gaga för sandslott, Becca begraver sina fötter och ser till att göra en stor hög med sand övanpå och Tyler som är lite mer rastlös går från att begrava sina fötter till att förstöra mina sandslott om vart annat.
När vi känner oss färdiga går vi barfota ner till havet och känner atlantens kalla vågor skölja över våra fötter och vi skrattar oss igenom vågorna när vi springer och längst den blöta sanden och stampar i vattnet,.
Och jag tänkte för mig själv, att när jag får egna barn är det en sådan här underbar dag jag vill spendera med dem.
Dom som känner mig vet att jag spec i gymnasiet absolut inte ville ha barn även om jag tycker mycket om dem. Men nu börjas en liten spricka luckras upp och jag inser att jag kommer vilja annat om några år.



När vi kommit tillbaka till farföräldrarnas lägenhet fick jag lite fri tid och tog mig en promenad för att köpa burgare och sätta mig vid stranden en lång stund. Det är så vackert. Det är inte någon "medelhavs semsterort" utan tänk er mer,. sverige med hela östkusten täckt i sand i miltal med promenadstråk gjorda av plankor och små beach shops med glass och fudge. Amusment parks  och bara en skön stämmning.
efter jag kommit tillbaka var det dags för middag och jag hade en väldigt trevlig stund med deras familj och jag sade sedan till min värdmamma att jag var glad att jag fick jobba, för dagen hade varit underbar!
Och som alltid har jag och värdmamman en massa intressant prat i bilen på väg hem. Jag var slut som en säck potatis men gav mig ner till hannah för att se film innan kvällen var slut.

Söndag morgon vaknar jag upp kl 7(!!!) för att möta upp hannah vid bussen och bege oss in till NYC.





Vårat mål var Time Square Church. Och jag kan bara säga er, troende eller inte, judisk, muslim, whatever,. gå DIT! Det var faktiskt en av dom mest spektakulära stunder jag haft här.
Ni vet hur gospel körer ser ut i filmerna, och ofta gör dom scenerna till en komedi och man ser på det och skrattar och tycker att det är lustigt och coolt på samma gång.
Detta var bland det vackraste jag varit med om. En stor kör blandat av svarta, asiater, vita, latinos stod på en stor scen i en vacker sal som måste havarit en mindre broadway sal tidigare.
Och ja, människor sträckte upp sina händer mot taket, gungade, dansade och sjöng som bara den.
Kören, publiken. Individerna sjöng och dom gjorde de gester som dom kännde för och bad till jesus och gud samtidigt som dom sjöng och bara tog för sig att vara sig själva och visa sitt troende som de kom för dem att göra.



när kören började sjunga och publiken omrking mig stämmde in rös hela min kropp och när en svart kvinna med riktig svarta soul röst körde igång bakom mig började tårarna rinna ner för mina kinder och jag kunde inte sluta le. Det hela var så vackert. sången, människorna, glädjen och den starka tro de kännde.
Det var som att bara mitt i en boradway musical, nästan.
De varade i två timmar med en predikan emellen. En predikan som inte alls var tråkig svensk kyrka predikan utan en kvinna som hade humor, personlighet och verkligen en passion för det hon talade om.
Eftersom jag inte kan kalla mig själv troende var det ändå mycket som gav mening medans för mig, inte gjorde det. Men det spelade ingen roll eftersom jag är väldigt intresserad i religion och fortfarande tyckte det var mycket intressant och jag lärde mig en hel del.
Det var bland det bästa jag gjort i New York City och jag rekommenderar att göra det om ni vill uppleva något typiskt amerikanskt-kristet och har tålamodet att sitta i två timmar, vilka inte alls känndes som två timmar.

Och måndag tog min värdmamma med kidsen, mig och Julia till en Farm dag för barnen med djur, pony ride och pumkin painting:


Becca makes sure to pet all the baby animals and brush them.


Tyler is happy!


Becca not that much,.


But she was when she got this cool tattoo!!



and Laurye as well!


Tyler is picking out his very own pumpkin!


then we came to the fun part. PAINTING!!


And cleaning. haha.

So now the beautiful pumpkins stands on our front porch ready for halloween!
Becca and Tyler will be pirats and im looking forward for the trick or treat with them :)


Hawaii - Livs levande vulkan

Jag viste inte mycket om hawaii innan jag bestämde mig för att resa dit och jag hade faktiskt ingen aning om att jag skulle finna detta vulkan äventyr där vilken var riktigt coolt! Det som är lite läskigt är dock att du går omrking på aktiva vulkaner,.

Vi tog med oss två tjejer från Nya Zeland från hostlet och begav oss på en vulkan dag. Sånt där man gör alla andra dagar i livet. haha
och jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig.

Vi börjar med att gå på ett litet museum och kika på all rök som bolmar upp från den flytande lavan i vulkan kratern och hörde även att detta ställe skulle vara riktigt coolt på kvällen när mörkret lagt sig, så vi besökte utkiknings stället i början och slutet av våran dag och så här såg det ut:






Det är så svårt att tänka sig att detta egentligen är ett riktigt coolt naturfenomen och inte bara en ljussättning av lampor. Tänk er också att se miljoner stjärnor ovanför. Obeskrivligt vackert och häftigt.

men det ångar inte bara från ett stort jättehål utan även från mindre hål i marken där du kan känna på de heta bastuliknande ångorna.




Sedan var det dags att sätta på sig vandringskängorna (i mitt fall sommar sandalerna) och bege sig ut på en två timmar lång vandring i en vulkan dal, vulkan tunnlar och regnskog.









Sedan kommer vi till lava tunnlarn som är tunnlar där lava en gång mält sig igenom och skapat stora hålutrymmen mitt i regnskogen:







Sedan sätter vi oss i bilen, taket nerfällt såklart och kör enna vackra Dead End omringad av alla typer av lava ner till havet:







Här ser ni senaste lavaflödet ner i vattnet


Vi kommer till en parkering och måste lämna bilen när denna skylt passerar oss. Vi påbörjar våran vandring på en helt vanlig landsväg och undrar nyfiket vad som väntar oss..


Och det var såklart lava! Ett utbrott från 2003 lade sig över denna väg.


så Tanja och jag tog chansen att surfa lite!




Och ironiskt nog hittade vi denna skylt som fastnad när lavan kommit flytande.

Det är bara så intressant att gå omrking på lava för du kan verkligen hitta alla dess former och naturliga mönster,.









Detta var i stort sett hela våran häftiga vulkan dag. Vi avslutade denna dag med en reggie festival i Hilo.



Hawaii - Pu´uhonua O Honaunau

Nu lite kultur på The Big Island. En gång i tidern bodde faktiskt människor här innan de blev invaderade av annat folk. Dessa människor var krigare och hade deras egen tro och levnadssätt. Nu tänker jag inte börja berätta er hela historien (för den har jag glömt bort) men det var forfarande ett intressant slag i denna trip.
Så här såg det ut en molnig dag:















Efter detta historiska möte begav vi oss till en svart sandstrand, vilket är lava som sönderdelats till små små korn och sköljs upp på en strand. eftersom det är så mycket mineraler i lavan så gnistrar den svarta sanden väldigt fint. Sanden känndes som vilken sand som helst men ja, det var lite underligt med svart och det var inte lika vackert som en vit sandstrand. Sanden på dessa bilder är dock mer grå än svart, men som tur är hade det regnat precis så sanden ser riktigt svart ut :)











Hawaii - Big Island and Kona Coffee

Efter 2 underbara dagar på paradis ön Oahu flyger jag och Tanja till The Big Island. En resa som tar ca 30-40 min. Jag sitter vid fönstret och ser en ö med ett stort berg som reser sig ovan molnen. Jag ser inga stränder men klippor och när vi kommer lägre in för attt landa ser jag massor av stora vattenfall i skogarna. Härftigt!
Vi landar och går för att hämta upp våran hyrbil och får erbjudandet att läga till 50 dollar och få en sprillans ny convertible (cab) att köra. Inga konstigheter, det ville vi ha!
Vi kör in till öns största stad Hilo i solnedgången. Vi märker ganska fort att detta är mer ett litet samhälle än en stad och med Honolulu i minnet var det lite av en missnöje i våra ögon när vi kom fram till hostlet.
Det var mörkt och kallt och inte alls den paradis stämmning som varit på ön Oahu. Men vi satte oss iaf ner för att planera våra 4 dagar på The Big Island och insåg ganska snart att vi inte får med allt vi vill göra på dessa dagar.



Vi börjar våran första morgon med att stiga upp tidigt och fälla ner sufletten på bilen. Det är inte sol, det är kallt men vi måste ju få vad vi betalat för, så vi sätter på oss tröjor och lägger våra badhandukar över våra bara ben, sätter luftblåset på hetaste och kör iväg. haha.
Eftersom The Big Island har så många olika klimat på ön och mycket berg skilljer sig vädret väldigt mycket från vart du befinner dig, så när vi kommit in till mitten av ön skiner solen och ett häftigt vackert landskap öppnar sig.












Det tar ca 2 timmar att köra till en stad på andra sidan ön, Kona och här regnar det åter igen.
Har du kanske hört talas om Kona Coffee? Ett världskännt unikt kaffe som växer på lavajord och har en mycket mjuk smak. Detta kaffe var iaf vårat mål för dagen.  Vi besökte en kaffe farm där dom gror, plockar och bearbetar kaffet. Så vi gick på en gratis guidad tour och fick provsmaka en hel del. Jag har aldrig druckit kaffe innan jag kom till usa. här började jag dricka Vanilla Kaffe Latte på Starbucks och nu dricker jag även vanligt kaffe så detta (min första kaffe provning) var intressant. Inte var det bara olika smaker som var intressanta att smaka men även hela processen av kaffe bönan som jag inte hade en aning om!






"Kaffe träd" med ngt som nästan ser ut som vinbär på.


och när dessa kapslar blir alldeles röda plockar man dem fort, annars blir dom förstörda.
Dessa träd gås igenom varge dag och varge kapsel handplockas.


Från kapseln klämmer du ut en kaffeböna med två halvor. nu börjar det likna kaffe vid vad vi är vana och se det. Dessa kaffebönor har en slemmig sockeraktig yta och du kan stoppa dem i munnen för att suga av det söta "slemmet". Tanja tog dock sina käkar i kraft och tuggade sönder bönan, vilket inte var lika gott. haha.
Dessa läggs sedan i ett vattenbad där vätskan får rena av sockerytan istället och sedan är det 45 dagars soltorkning som gäller för dem.



Den mogna röda kapseln sorteras ifrån kaffe bönan och dessa röda skal använts till att göra dryck av eller ätas som de är. )vilket vi också testade och det smakade bra! det har nyligen kommit fram forskning som visar att dessa innehåller så mycket mer antioxidanter än blåbär. Mycket smart sätt att återvinna dessutom!


Här är super antioxidant drycken som kostade mig 2 dollar att köpa.
Och där kan ni även se hur de röda kapslarna ser ut när kaffet plockas.


Jag hade föreställt mig en större fabrik men i denna lilla verkstad går hela processen till.


Hawaii - Pearl Harbor

Våran morgon den andra dagen beger vi oss ut tidigt till Pearl Harbor. Jag kommer inte ihåg om vi läste så mycket i skolan om vad som egentligen hände i denna hamn, utan det jag vet om detta är från filmen Pearl Harbor, Men Josh Hartnett var ju så snygg så jag kan inte säga att jag följde historien väldigt bra. haha. Men filmen är ju grymt bra.
Iaf, det var gratis att komma in på området och ta båtturen ut till minnes monumentet som är byggt på skeppet Arizona som fortfarande ligger nersjunken i vattnet, vilket du också kan se och endel delar sticker till och med upp från vattenytan. Vi fick läsa om historien på ett museum och se en film. Väldigt intressant eftersom detta var på andra sidan världen och handlade om andra saker än vad vi vanligtvis tänker om andra världskriget.





Hawaii ligger verkligen på andra sidan världen från sverige. 12 timmars tidsskillnad. Lite som världens ände eftersom det ligger så långt från både usa och asien mitt i ingenting.
Kanske det som gör öarna till såna paradis också.





En prototyp av hur minnesmonumentet ser ut med skeppet Arizona under vatten


Och så här ser det ut i verkligheten. väldigt vackert faktiskt.


Bild tagen från monumentet. Arizona ligger under vatten.








RSS 2.0