Hawaii - Big Island and Kona Coffee
Efter 2 underbara dagar på paradis ön Oahu flyger jag och Tanja till The Big Island. En resa som tar ca 30-40 min. Jag sitter vid fönstret och ser en ö med ett stort berg som reser sig ovan molnen. Jag ser inga stränder men klippor och när vi kommer lägre in för attt landa ser jag massor av stora vattenfall i skogarna. Härftigt!
Vi landar och går för att hämta upp våran hyrbil och får erbjudandet att läga till 50 dollar och få en sprillans ny convertible (cab) att köra. Inga konstigheter, det ville vi ha!
Vi kör in till öns största stad Hilo i solnedgången. Vi märker ganska fort att detta är mer ett litet samhälle än en stad och med Honolulu i minnet var det lite av en missnöje i våra ögon när vi kom fram till hostlet.
Det var mörkt och kallt och inte alls den paradis stämmning som varit på ön Oahu. Men vi satte oss iaf ner för att planera våra 4 dagar på The Big Island och insåg ganska snart att vi inte får med allt vi vill göra på dessa dagar.
Vi börjar våran första morgon med att stiga upp tidigt och fälla ner sufletten på bilen. Det är inte sol, det är kallt men vi måste ju få vad vi betalat för, så vi sätter på oss tröjor och lägger våra badhandukar över våra bara ben, sätter luftblåset på hetaste och kör iväg. haha.
Eftersom The Big Island har så många olika klimat på ön och mycket berg skilljer sig vädret väldigt mycket från vart du befinner dig, så när vi kommit in till mitten av ön skiner solen och ett häftigt vackert landskap öppnar sig.
Det tar ca 2 timmar att köra till en stad på andra sidan ön, Kona och här regnar det åter igen.
Har du kanske hört talas om Kona Coffee? Ett världskännt unikt kaffe som växer på lavajord och har en mycket mjuk smak. Detta kaffe var iaf vårat mål för dagen. Vi besökte en kaffe farm där dom gror, plockar och bearbetar kaffet. Så vi gick på en gratis guidad tour och fick provsmaka en hel del. Jag har aldrig druckit kaffe innan jag kom till usa. här började jag dricka Vanilla Kaffe Latte på Starbucks och nu dricker jag även vanligt kaffe så detta (min första kaffe provning) var intressant. Inte var det bara olika smaker som var intressanta att smaka men även hela processen av kaffe bönan som jag inte hade en aning om!
"Kaffe träd" med ngt som nästan ser ut som vinbär på.
och när dessa kapslar blir alldeles röda plockar man dem fort, annars blir dom förstörda.
Dessa träd gås igenom varge dag och varge kapsel handplockas.
Från kapseln klämmer du ut en kaffeböna med två halvor. nu börjar det likna kaffe vid vad vi är vana och se det. Dessa kaffebönor har en slemmig sockeraktig yta och du kan stoppa dem i munnen för att suga av det söta "slemmet". Tanja tog dock sina käkar i kraft och tuggade sönder bönan, vilket inte var lika gott. haha.
Dessa läggs sedan i ett vattenbad där vätskan får rena av sockerytan istället och sedan är det 45 dagars soltorkning som gäller för dem.
Den mogna röda kapseln sorteras ifrån kaffe bönan och dessa röda skal använts till att göra dryck av eller ätas som de är. )vilket vi också testade och det smakade bra! det har nyligen kommit fram forskning som visar att dessa innehåller så mycket mer antioxidanter än blåbär. Mycket smart sätt att återvinna dessutom!
Här är super antioxidant drycken som kostade mig 2 dollar att köpa.
Och där kan ni även se hur de röda kapslarna ser ut när kaffet plockas.
Jag hade föreställt mig en större fabrik men i denna lilla verkstad går hela processen till.